Ukrayna'ya 35 Milyar Euro Kredi Desteği: Rusya'nın Dondurulan Varlıkları Teminat Olacak

TAKİP ET

G7 ve Avrupa Birliği, Ukrayna'nın savaştan zarar gören ekonomisini desteklemek için Rusya Merkez Bankası'nın dondurulan varlıklarını kullanarak 35 milyar euro (1,3 trilyon Türk Lirası) kredi verilmesine onay verdi. Bu yardım paketi, Kiev'e yapılacak 45 milyar euro'luk daha geniş bir yardımın parçası.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya Merkez Bankası'nın el konulmuş varlıklarını teminat olarak kullanarak Ukrayna'nın savaştan zarar gören ekonomisini desteklemek üzere 35 milyar euro (1,3 trilyon Türk Lirası) kredi verilmesine yönelik destek planına yeşil ışık yaktı.

G7 Planı

G7 planına göre, Rusya'nın dondurulan varlıklarından elde edilen tutar, Ukrayna'ya verilen milyarlarca dolarlık kredinin kademeli olarak geri ödenmesinde kullanılacak. Anlaşma, G7 müttefiklerinin Kiev'e mümkün olan en kısa sürede 45 milyar euro (1,68 trilyon Türk Lirası) sağlamaya yönelik daha geniş bir girişiminin parçası olarak planlandı.

Ukrayna'nın Durumu

Ukrayna, enerji sistemine ağır hasar veren ve askeri imkanlarına darbe vuran yeni bir Rus saldırısını kontrol altına almak için mücadele ediyor. AB yetkilileri, verilecek olan 35 milyar euro tutarındaki yardımın nereye ve nasıl harcanacağı konusunda Ukrayna hükümetinin esnekliğe sahip olacağını ifade ediyor.

Macaristan'ın Tutumu

Macaristan, AB yaptırım rejiminde yapılacak önemli bir değişikliği Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 5 Kasım'da yeni başkanını seçmesine kadar bloke edeceğini ifade etti. Önerilen değişiklik, üye devletlerin, AB genelinde yaklaşık 210 milyar euro (7,8 trilyon Türk Lirası) değerindeki dondurulmuş varlıklar üzerindeki kısıtlamaları, mevcut uygulamada olduğu gibi altı ayda bir değil, 36 ayda bir yenilemesini öngörüyor.

G7 Ülkelerinin Taahhütleri

G7 ülkelerinden olan ABD, Kanada, İngiltere ve Japonya'nın daha büyük taahhütlerde bulunması halinde AB'nin payına düşen katkı azalabilir. G7'de yer almayan Avustralya da bu tutara katkıda bulunabilir.

Anlaşma

Çarşamba günü üzerinde uzlaşılan ve halen Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gereken anlaşma, AB'nin yıl sonundan önce milyarlarca dolarlık payını arttırmasının önünü açıyor. Ancak Macaristan'ın yaptırım rejimini değiştirmeyi reddetmesi, G7 düzeyindeki nihai kararı yavaşlatabilir.

İstatistikler

Ülke Taahhüt Edilen Miktar
AB35 milyar euro
ABD18 milyar euro
Kanada-
İngiltere-
Japonya-
Avustralya-

Ukrayna Rusya kredi desteği dondurulan varlıklar G7 planı Macaristan yaptırım rejimi.