Litvanya da bu konuda bir istisna değil. Elektronik mühendisi Rytis Overlingas, ilaç kıtlığı nedeniyle çok ihtiyaç duyduğu reçeteleri bulmakta zorlanan pek çok Litvanyalıdan biri. Kısa bir süre önce yapılan bir araştırma, çoğu AB ülkesinde bazı farmasötik ürünler için temin sürelerinin 72-130 gün arasında sürebileceğini ortaya koydu.
Özellikle sinir sistemi ve kardiyovasküler komplikasyonları tedavi eden ilaçların yanı sıra Düzenli kullanım için anti-enfektifler, eksikliğin en fazla yaşandığı konular.Vilnius'taki eczacılar, tamamen tedarikçilerine ve üreticilerine bağlı oldukları için genellikle sınırlı seçeneklere sahip olduklarından yakınırken,Avrupa Komisyonu'na, temel ilaçların izlenmesi ve tedarik zincirindeki açıkların giderilmesi için Avrupa Komisyonu'nun İlaç Reformu'nu önerildi. Teklif ayrıca acil durum planlarının benimsenmesi ve olası kıtlıkların çok daha önceden bildirilmesi için ilaç şirketleriyle koordinasyon halinde olunmasını da içeriyor.AB ilaç tedarik sorununda çaba gösteriyor görünse de asıl sorun olan hemen her temel sektörde mevcut olan ve devlet tarafından desteklenen “Kartellerin” kendi konularında devletlerden daha güçlü olmasının önüne geçilmedikçe sorun büyümeye devam edecek gibi görünüyor.
Tahmini verilere göre, Avrupa'da ilaç karaborsa pazarının büyüklüğü 2023 yılında 10 milyar avro olarak tahmin ediliyor. Ve bu pazar, Avrupa'daki en büyük karaborsa pazarlarından biri olmuş durumda ve her yıl büyümekte.