Fitch'in Eylül ayı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu, "Çin Endişeleri Artıyor" başlığıyla yayımlandı. Raporda, dünya ekonomisinin bu yıl tahmin edilenden biraz daha hızlı büyümesinin beklendiği ancak Çin'in emlak piyasasında yaşanan çöküşün küresel büyüme beklentilerini gölgelediği vurgulandı. Ayrıca, ABD ve Avrupa'daki talep görünümü üzerinde artan bir baskıya neden olan parasal sıkılaşmanın da etkisi belirtildi.Rapora göre, bu büyüme güncellemesi, ABD, Japonya ve Çin gibi gelişmiş olmayan piyasalardaki beklenmedik dirençle uyumlu. Ancak gelecek yıla ilişkin büyüme tahminleri yüzde 2,1'den yüzde 1,9'a düşürüldü ve dünya ekonomisinin 2025 yılında yüzde 2,8 büyümesi bekleniyor.
Çin'in emlak piyasasındaki istikrarsızlık, raporda özellikle vurgulanan bir konu. Yeni konut satışlarının yüzde 5 oranında düşebileceği öne sürülüyor. Çünkü konut piyasası ülkenin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 12'sini oluşturuyor ve ekonomi üzerinde büyük bir etkiye sahip.Raporda ayrıca Çin'de politika gevşemesinin yetersiz olduğu ve ihracat talebinin düştüğü belirtiliyor. Bu nedenle Çin ekonomisinin büyüme tahminleri aşağı çekilerek bu yıl için yüzde 5,6'dan yüzde 4,8'e ve gelecek yıl için yüzde 4,8'den yüzde 4,6'ya düşürüldü.ABD'de ise hızlı tüketim artışı devam ediyor, ancak iş gücü talebinde yavaşlama gözleniyor ve iş gücü piyasası soğuyor. Bu durum, ücret enflasyonunun daha da düşeceği anlamına geliyor. Kredi koşullarındaki sıkılaşma ve kar artışındaki düşüş de resesyon ihtimalini gündeme getiriyor.
Rapor, ABD ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminini yüzde 1,2'den yüzde 2'ye yükseltirken, gelecek yıl için tahminleri yüzde 0,5'ten yüzde 0,3'e düşürdüğünü açıklıyor.Avro Bölgesi'nde ise enerji şokunun ardından ekonomik toparlanmanın durduğu ve yeni dış zorluklarla karşı karşıya olunduğu belirtiliyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) sıkılaşma politikasının kredi büyümesini baskıladığına dikkat çekiliyor. Bu nedenle Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme tahminleri aşağı çekilerek bu yıl için yüzde 0,8'den yüzde 0,6'ya ve gelecek yıl için yüzde 1,4'ten yüzde 1,1'e düşürüldü.Son olarak, Türkiye ekonomisi de raporda değerlendiriliyor. Yeni ekonomi yönetiminin atanmasından bu yana para politikasının daha geleneksel bir yaklaşıma dönüştüğü belirtiliyor. Bu nedenle Türkiye ekonomisinin bu yılki büyüme tahmini yüzde 2,5'ten yüzde 4,3'e yükseltildi. Raporda, tüketim, yatırım ve hükümet harcamalarındaki artışın ekonomiyi desteklediği ve 2024'te yüzde 3, 2025'te ise yüzde 3,4 büyüme öngörüldüğü ifade ediliyor.