Rus devlet haber ajansı TASS ve Rus haber kaynağı Ostorozhno, Novosti'nin Pazartesi günü Ermenistan devlet başkanı Paşinyan'nın Ermenistan, Bakü'nün bölgedeki etnik Ermeni nüfusunun güvenliğini garanti etmesi halinde Dağlık Karabağ bölgesini Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanımaya hazır olduğunu açıkladı.
Dağlık Karabağ, 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşü ve Rusyan destekli Ermeni birliklerinin Azerbaycan’da katlim yapmaları ve daha sonrasında resmen savaşa başlaması ile başlayan sorunlar Türkiye’nin 2020 yılında açıkça Azerbaycan’a askeri destek vermesi ile durum eşitlenmiş ve Ermeni barış yanlılarının elini güçlendirmişti.
Savaşın başından beri sürekli toprak kaybeden Azerbaycan Türkiye’nin savaşa müdahalesi Azerbaycan 2020 yılında dağlık Karabağ bölgesinde üstünlüğü ve kontrolü ele geçirdi ve Dağlık Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan ve bölgenin mali ve askeri destek için dayandığı tek erişim yolunu anlaşma gereği açık görünse de filli olarak düzenli olarak kapatıyor.
Rus devlet haber kaynaklarına göre paşinyan bir basın toplantısında "Azerbaycan'ın 86,600 km²'lik toprakları Dağlık Karabağ'ı da kapsıyor" diyerek dağlık Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğunu kabul etti.
"Eğer birbirimizi doğru anlıyorsak, Ermenistan belirtilen sınırlar dahilinde Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü, Bakü ise 29,800 km2'lik alanda Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tanımaktadır." Diyen Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki Ermenilerin haklarının garanti altına alınması halinde bunu yapmaya, yani Azerbaycan'ın uluslararası alanda tanınan sınırlarını kabul etmeye hazır olduğunu ve konunun iki ülke arasındaki görüşmelerde ele alınması gerektiğini söyleyerek,
"Ermenistan bölgedeki barış gündemine bağlılığını sürdürüyor. Ve yakın gelecekte barış anlaşması metni üzerinde bir anlaşmaya varacağımızı ve bunu imzalayabileceğimizi umuyoruz" şeklinde konuştu.
Прощай, Россия (Güle güle Rusya)
Paşinyan ayrıca, doğal müttefiki Rusya'nın desteğinin yetrsiliğinden duyduğu rahatsızlığın yeni bir göstergesi olarak, ülkesinin Moskova liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (CSTO) çekilmeyi tartıştığını açıkladı.
Ermenistan, Azerbaycan'dan gelen askeri tehditler karşısında Rusya'nın Ermenistan'ı koruyamaması ve Azerbaycan ile olan ticari ilişkilerini gözetmesi nedeniyle son yıllarda defalarca hayal kırıklığına uğradı.
Paşinyan'ın açıklamaları Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Perşembe günü Moskova'da Rusya lideri Vladimir Putin'in ev sahipliğinde yapılacak görüşmelerin hemen öncesinde geldi.
Yıllardır süren ve Rusya’nın bölgede kontrol sağlaması Diktatör devlet başkanları üretmek ve Silah satan ülkelerin kasasını doldurmak dışında bir işe yaramaya savaşın bitmesi için, Kanı dökülen ülkeler değil bölge ile alakası olmayan Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yardımıyla bir barış anlaşması müzakere etmeye çalışıyorlar.