Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov tarafından Cumartesi günü açıklanan anlaşmaya göre Prigozhin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline destek veren komşu Belarus'a gidecek.
Özel Rus askeri şirketi Wagner'in başkanı Yevgeny Prigozhin, isyan gerilimini yatıştırmaya yönelik bir anlaşmanın parçası olarak komşu Belarus'a taşınacak ve hakkındaki ceza davası kapatılacak.
Cumartesi günü Prigozhin kısa süreli bir isyana önderlik etmiş ve emrindeki Wagner Grubu askerleri Rusya'nın Rostov-on-Don şehrine engelsiz bir şekilde girerek Moskova'ya doğru yüzlerce kilometre ilerleyebilmişti. Rus ordusu Rusya'nın başkentini savunmak için harekete geçti.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov tarafından Cumartesi günü açıklanan anlaşmaya göre Prigozhin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline destek veren komşu Belarus'a gidecek. Kendisine yöneltilen silahlı isyan çıkarma suçlamaları ise düşürülecek.
Peskov, "Kan dökülmesini ve sonuçları öngörülemeyen iç çatışmaları önlemek en büyük hedefti," dedi.
Anlaşma, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yirmi yılı aşkın iktidarındaki en önemli meydan okumayı temsil eden ve dramatik bir şekilde tırmanan bir krizi yatıştırmış gibi görünüyor.
Putin daha önce, bir zamanlar himayesinde olan kişinin önderlik ettiği silahlı ayaklanmanın arkasındakileri cezalandırma sözü vermişti. Televizyonda yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında isyanı "ihanet" ve "vatana ihanet" olarak nitelendirdi.
Anlaşma sağlanmış olsa da Putin’in meydan okunamaz lider imajı yerle bir olması yanında dünyanın kafasındaki güçlü Rus ordusu imajı yılıkmış durumda. İmajı darbe alan bir başka kesim ise Batı dünyası, Putin’in diktatörlüğünü ve yayılmacı politikalarını engellemek için çalıştığını iddia eden batı İngiliz istihbaratının “Waganer rahatça Moskova’yı alır” raporuna rağmen sessiz kalmayı tercih etti ve Prigozhin’i yalnız bıraktı. İsyanın ilk anlarında hemen herkesin aklında “Prigozhin” batı ile anlaştı veya Batının gazına geldi” düşünceleri batılı ülkelerin iki yüzlü açıklamaları ile yerini şaşkınlığa bıraktı zira Ukrayna’dan sonra Baltık devletlerini işgal edeceğini açıkça ifade eden Putin rejimini yıkmak için mükemmel bir fırsat kaçırıldı ve insanlarda Rusya ve Batı Ukrayna isyanını birlikte planlandı iddialarını güçlendirdi.
Batılı liderler Rusya'da daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceği uyarısında bulundular. Bu görüşe göre Rusya’nın Gücünün yettiği her ülkeyi işgal etmesi İstikrarsız bir Rusya’dan daha iyi bir seçenek.
Batılı Ülkelerin açıklamaları:
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği isyanı kınayan açıklamalar yayınladı. ABD Dışişleri Bakanlığı bu girişimin "Putin'in iktidar üzerindeki hakimiyetinin zayıfladığının açık bir işareti" olduğunu ve "Rusya'da daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğini" söyledi. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, isyanın "Rus devletinin altını oymaya yönelik ciddi bir girişim" olduğunu ve "mümkün olan en güçlü şekilde kınanması gerektiğini" söyledi.
Bazı Batılı liderler de Prigozhin ve ortaklarına karşı yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. ABD Hazine Bakanlığı yaptırımlarla ilgili olarak "tüm seçenekleri değerlendirdiğini", AB ise gerekirse "daha fazla önlem almaya hazır olduğunu" söyledi.
Komplo teoricilerinin elindeki en büyük tezlerden birinin Ekonomide hiç hareket olmaması öyle ki tek dalgalanma Moskova borsansın %10 düşmesi bu tezi savunanlar büyük şirketlerin Prigozhin’in desteklenmeyeceğinin bildiği şeklinde yorumlanıyor.
İsyandan en fazla fayda sağlaması muhtemel olan Ukrayna basını ise resmi Rus basınından aldığı haberleri tercüme seviyesinde en iyi tabirle tarafsız şekilde vermesi ise milyonlarca insanın oyuna getirildiğini gösteren en önemli delil olabilir.
İsyan konusunda pek çok şey karanlıkta kalsa da kesin olan tek şey Batının en azından bir süre daha Ayı oynatıcı lığına devam edecek olması.