Komisyon üyesi kısa bir süre önce, birlik genelinde bir düzineden fazla silah üretim tesisini gezdi ve burada uzun vadeli sözleşmelerin imzalanmamasına ilişkin şikayetleri dinledi. Breton , AB'nin finansmanı arttırma ve ortak tedarik önündeki engelleri azaltma yönünde aldığı çok sayıda karara rağmen bu çabanın çok yavaş ilerlediğini savunuyor.
Breton 3 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında "Gecikmeler acil ihtiyaçlarımızla uyumlu değil" derdikten sonra "Bu nedenle- ve bunu açıkça söylüyorum- sanayi tabanını zorlama ve bu terimlerle ifade etmeme izin verirseniz 'savaş ekonomisine' taşıma zorunluluğu var." Diye konuşmasını sonlandırdı.
Ancak uzun süredir gerçek üretimden uzak kalmış ve sadece ABD bonoları ve sömürgelerden gelen gelirle ayakta durmaya çalışan AB ekonomisi böyle bir yüklü kaldırabilir mi?
Savaş ekonomisi çok karlıdır ve istihdam sağlar düşüncesi çok güzel ve romantik olsa da işin aslı öyle değil maalesef. Savaş ekonomisinde tavan yapan işsizlik 1-2 puanlık artışı büyük başarı olarak gösterir.
Ancak iş gücü kaybeden diğer sağlık, eğitim gibi önemli sektörlerin sebep olduğu kayıplar savaştan sonra uzun yıllar etkisini gösterir.
Tüm bu sorunlara bir de geri giden demokrasi ve ahlaki çürüme eklenince Savaş ve Savaş ekonomisi bir kaç şirket ve grup için kısa süreli karlı olsa da orta ve uzun vadede herkes için kabus olacaktır.
Avrupa’nın toplumsal yapısı savaşa dayanır mı?
Toplamda 2 yıl süren covid 19 salgını ile tüm kaynakları elinde tuttuğu halde ekonomisi resesyona giren ve hala düzeltemeyen ve Covid 19 koruma tedbirleri ile hareket özgürlükleri kısıtlandığı için patlama noktasına gelen AB halkları Covid 19 salgınından daha şiddetli kısıtlamalara sebep olacak bir savaş veya savaş ekonomisi sırasında ne yapar veya ne kadar dayanabilir ?
Görünen o ki AB savaş lobisi sözcüleri AB silah şirketleri kadar bile becerikli değil.